Таня Петрова Никлева-Владева

Диригент


 


Таня Петрова Никлева-Владева (диригент на Женски хор "Христина Морфова) завършва с отличие Средно музикално училище “Панчо Владигеров” - Бургас със специалност флейта (1991) и Държавна музикална академия  “Панчо Владигеров” - София като магистър по хорово дирижиране в класа на проф. Лилия Гюлева (1996).Едновременно с изпълнителската си дейност като флейтист и пианист, по време на следването си активно се занимава с композиция, оркестрация и аранжиране за инструментални ансамбли, хор и симфоничен оркестър. Повечето от обработките и аранжиментите й са изпълнявани на концерти. Участвала е също в много концерти като диригент на камерния хор “Проф. Георги Димитров” към  ДМА.

 

През 1996г., веднага след завършване на ДМА, Таня Никлева спечелва конкурс и започва работа като асистент по хорово дирижиране в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на ДМА. Преподава “Основи на дирижирането” на студенти от специалностите “Музикална педагогика” и “Музикознание”. Подготвила е успешно десетки студенти за профилиране по хорово дирижиране. Също така е асистент на проф. Лилия Гюлева (1996-2003), на доц. Мирослав Попсавов (от 2001) и на проф. д-р Виржиния Атанасова (от 2004) в класовете им по хорово дирижиране. В продължение на 5 години е била художествен ръководител на студентския курсов хор към ТКДФ.От 1993 г. започва да работи като пианист и хормайстор, а от 1996 - като диригент на женски хор “Христина Морфова” с главен художествен ръководител проф. Лилия Гюлева (от септември 2003 - проф. Емил Янев). Участва във всички концерти и турнета на хора в България и в чужбина (Гърция 1993, Македония 1999, Румъния 2001, Турция 2005). Участва също във всички записи и телевизионни предавания. Някои по-важни участия са: реализирането на компактдиск “Viva La Musica” (2002), на изпълнението на “Сюита” за женски и фолклорен хор и симфоничен оркестър от Кр. Кюркчийски (2002), на концерт, книга и компактдиск, посветени на проф. Лилия Гюлева (ноември 2003), както и много тържествени концерти за национални празници и др.В края на 1998г., по повод честването на 45 години творческа дейност на проф. Лилия Гюлева,  

 

Таня Никлева създава Младежки смесен хор “Ave Musica”, с който също работи и понастоящем. Въпреки младостта си, съставът вече има сериозен репертоар, активен концертен живот и големи творчески успехи на национално и международно равнище.

Количката е празна